När man köper en akustisk gitarr måste man i samma veva fundera på vilken slags väska man ska ha. Om man inte redan har en passande, kan det t.o.m. vara ett måste att köpa en sådan, för att ens kunna ta hem gitarren. Det är extra viktigt om du köper en dyrare akustisk gitarr, t.ex. mitt på vintern. Om gitarren har ett solitt topplock, kan det helt enkelt spricka om du bara tar den i handen och knallar hem ifrån gitarrbutiken en kall vinterdag. Även billigare gitarrer mår bäst av om de får transporteras i någon form av väska, och helst en sådan som är gjord för ändamålet.

Vad finns det att välja på?

Det finns en hel del varianter av akustiska gitarrfodral eller väskor och en väska är en [naturlig del av skötseln av sin gitarr:  och det finns varianter att välja mellan. Den vanligaste typen, så kallad “Gig-bag”, är ett fodral med dragkedja och bärs som en ryggsäck med bärremar. De kan ha olika tjocklekar och bestå av olika material, ofta någon typ av nylon. Ett val man måste göra är om man tänkt röra sig utomhus med sin gitarr vintertid, då behöver man en Gig-bag som är av den tjockare mer isolerande typen, de är något dyrare och ibland kan ett gitarrväska kosta nästan lika mycket som gitarren. Många småföretag använder sig av delbetalning till kund och driver man en egen forma kan man använda inkasso som en trygg samarbetspartner för sina räkningar.

Hardcase

Även benämt gitarr-etui, är ett dyrare alternativ och följer med ibland då du köper riktgt fina gitarrrer. Ett hardcase har den stora fördelen att de skyddar gitarren från slag och yttre påverkan, och är att föredra om du ska ha gitarren i ett bagageutrymme, på t.ex en bussresa. Många gånger är insidan vadderad med ett snyggt tyg och man kan även ha etuiet öppet, för att försvara och visa upp sin dyrgrip. Nackdelen är förstår att ett hardcase är lite svårare att bära, och är tyngre. Som gatumusikant kan du öppna ditt hardcase och samla in slantarna, vilket blir svårt med en Gig-bag…

Storleken

När det kommer till köpet av gitarrväska är storlek av avgörande betydelse. En stålsträngad gitarr kommer inte få plats i en väska ämnad för en nylonsträngad, så tyvärr hamnar man att ha flera väskor om man har olika gitarrtyper hemma. Väskan ska vara tillräckligt stor och helst ha ett fack med dragkedja, där du förvarar plektrum, stämapparat, och eventuellt sladdar och nothäften. Även produkter för[att vårda din gitarr:https://www.gitarren.se/sv/content/9-rengoring-yttre-vard-av-din-gitarrdin gitarr] utvändigt. Nuförtiden kan man bära det mesta digitalt på sin mobiltelefon, men det brukar nästan alltid bli en hel del fysiska tillbehör , då man skaffar en gitarr.

Priserna

Man får räkan ett par hundralappar för de absolut billigaste som mer är att likna vid en avancerad “påse” till ett par tusenlappar för de mer ordentliga. Givetvis finns det ingen övre gräns, och det finns utsmyckade etuier för 10-tusentals kronor, men är mer utav samlarobjekt. Det olika typerna du kan välja mellan är:

Author eric
Published
Categories Musikinstrument
Views 2067
youplay