Det är roligt att kunna spela ett instrument. Att spela lite piano är också en fördel om du vill lära dig andra instrument. Idag väljer du mellan akustiskt piano eller ett elpiano.

Att köpa piano

För att det ska vara kul att lära sig ett instrument bör du ha instrumentet hemma, så att du enkelt kan öva flera gånger i veckan. Pianon finns i många prisklasser. Du kan antingen köpa ett akustiskt piano på Blocket för ett par hundralappar, ibland får du det gratis mot att du hämtar det, eller så köper du ett elpiano. Fördelen med ett akustiskt instrument är att det ger mer känsla och spelglädje. Fördelen med ett elpiano är att det är lätt att förflytta, alltid stämt och att du har volymkontroll. Om du ska köpa ett elpiano bör det i alla fall kosta 3000 kronor som nytt, helst mer. Ett bra märke att satsa på är Yamaha.

Lär dig spela piano

Idag kan du lära dig att spela ett instrument på Youtube eller genom att gå en onlinekurs. Men det bästa är att få lektioner av en riktig pianolärare som studerat på Musikhögskolan på Örebro Universitet. Särskilt i början är det viktigt att ha en fysisk lärare. Din fingersättning kommer bli mycket bättre och du kommer inte kunna ”fuska” och skippa träningen som bygger upp din baskunskaper. Om du inte har råd eller möjlighet att spela för en riktigt pianolärare är ändå Youtube och onlinekurser ett bra alternativ. Det är också ett smart sätt att återuppta att spela ett instrument som du kunnat spela en gång i tiden. När du ska lära dig via Youtube är det klokt att välja ut en kanal och följa den, istället för att hoppa omkring för mycket. Naturligtvis kan du följa flera kanaler, men tvinga dig att verkligen lära dig att läsa noter, ackord och rätt fingersättning redan från början, så kommer du kunna spela mycket bättre i framtiden.

Author eric
Published
Categories Musikinstrument
Views 184
youplay