Gitarren är ett väldigt gammalt och ädelt instrument, vars historia kan spåras tillbaka över 4000 år i tiden och på världens museer finns många gitarrliknande instrument från de gamla sumeriska, babyloniska och egyptiska civilisationerna. Det är inte så konstigt att förstå, då gitarrens ljud är ett av de vackraste man kan höra. Det passar bra till att bara spela på strängarna och skapa vackra melodier, till att dra avancerade gitarr riffs när man har övat ett tag. För den som gillar att sjunga, så är gitarren den perfekta kompanjonen som man kan anpassa till sin sångröst.

Det är ganska svårt att lära sig att spela gitarr till en början, men när man väl har lärt sig detta fantastiska instrument, och alla ackorden så är det riktigt roligt att spela. Man kan sitta själv och spela eller sjunga tillsammans med sina vänner, det är särskilt mysigt på sommarkvällarna. Sitta ute på altanen på ett perfekt loungeset där man vill sitta länge till tonerna av gitarrmusik, och skratta och skåla med ett gott vin. Det är något speciellt med livemusik och en gitarr kan lätta upp stämningen på vilken fest som helst.

 

Innan man kan lära sig att spela riktigt grym gitarr, så måste man tyvärr börja med det tråkiga. Att lära sig att stämma gitarren kan vara lite knepigt till en början, innan man har lärt sig. För den lata, så finns det dessutom många appar som man kan ladda ner till sin telefon, som hjälper till att stämma gitarrens strängar i rätt toner.

Hur blir man bra på att spela gitarr?

Efter att man lärt sig att stämma gitarren, så är det dags att lära sig att spela de olika ackorden. En gitarr har sex strängar och i början så är det svårt att få fingrarna att lyda, även fast man vet vart ackorden sitter. Det som är det knepiga är när man ska lära sig barré-ackord, vilket är då man byter tonart på strängarna i ackord. Det finns hjälpmedel till detta, dessa kallas för ett capo. Man klämmer fast denna på gitarren och kan spela de vanliga ackorden, i en annan tonart.

Ackord på en gitarr

När man har lärt sig ackorden, så kan man spela i princip vilken låt man vill, och i början så behöver man bara öva på att använda båda händerna i symfoni med varandra. Detta kan vara svårt först, men så snart som muskelminnet har lärt sig mönstren så går det allt lättare.

Det finns till och med riktigt duktiga gitarrister som spelar fyrhändigt på gitarr tillsammans. Det kanske som sagt är något man kan lyckas med då man har hunnit öva ett bra tag. Det är verkligen fantastiskt roligt att lära sig ett nytt musikinstrument, och är alltid något man dessutom kan lära sig mer och mer av hela tiden. Kunskapen tar aldrig slut. Man behöver kanske inte rikta in sig på att bli proffs heller om man bara gillar att sjunga, då kan det räcka med att bara kunna de enkla ackorden och använda gitarren som hjälpmedel till sången.

Author eric
Published
Categories Musikinstrument
Views 2181
youplay