Snusmumriken var en person som introducerat munspelet in i många barns sinnen. Hur härligt var det inte att höra om Snusmumriken som gick sin egen väg men som var en trogen och pålitlig vän genom att varje vår komma tillbaka och sitta vid bäcken och spela på sin munharmonika. Hela den bilden gav en känsla av självständighet, frihet och hopp. Munspelet som instrument består av metalltungor som varken har knappar eller klaviatur. Det en artist med munspel behöver klara av är att hitta tonerna med munnen genom att blåsa och suga instrumentet. Allra mest förknippas kanske instrumentet med blues, men även i folkmusik, rock och country har munspelet haft sin givna roll. Ibland hittar vi den i klassisk och i popmusik. Munspelet är ett folkligt instrument, men wow vilket sound och vilken känsla det ger. Bland många artister som varit munspelsvänliga kan nämnas Stevie Wonder, Bob Dylan, Peps Persson, Louise Hoffsten. Kanske finns det inte någon artist som inte någon gång haft med ett munspel att göra. Detta lilla instrument väcker upp våra inre känslor och är enkelt att ta med sig var som helst i världen.

Munspelets historia och betydelse

Det sägs att munspelet introducerades i Kina för 3000 år sedan av härskaren Nyn-Kwya som kallade instrumentet ”sheng”. Det betyder “sublim röst”. Vårt moderna munspel uppfanns 1821 av den schweiziska klockmakaren Christian Buschmann. Matthias Hohner började tillverka munspelet i stor skala i Tyskland. Detta var 1857 och än idag är det de som tillverkar de bästa munspelen. Under Amerikanska inbördeskriget fanns det munspel runt om i hela världen. Genom bluesmusiken spreds instrumentet brett. Med ett vanligt munspel kan det bara spelas en tonart åt gången, men det kromatiska munspelet är gjort för alla tonarter. Genom en sidospak rör man sig mellan tonarterna. Nu för tiden finns det även elektroniska munspel. som med hjälp av en så kallad wawa-pedal ger otaliga effekter. De tidiga blueskillarna Sonny Williamson, Rice Miller och Little Horton är bara några kända bluesnamn. I instrumentet finns det tungor som genom mässing, rostfritt stål eller koppar som tack vare luften genom munnen får tungan att vibrera. Om en ung entusiast av munspel bor i Oskarshamn och dessutom är elev på Rödsleskolan, är lyckan gjord. de har munspel på skolschemat och Filip Jers, självaste världsmästaren i munspel, hjälper eleverna i deras spelande.

Hur lätt är det egentligen?

Det är roligt och lätt att lära sig munspel, men svårare att kunna! Börja med att behärska andningen och hur de speciella ljuden för munspel plockas fram. Blå toner handlar om hur spelaren pressar med tungan mot munspelet så att ljudet ger en glidande effekt. Med hjälp av att anpassa munhålan går det att locka fram fantastiska ljud tillsammans med munspelet. Handen används för att till exempel få ett djupt och fladdrigt ljud, men det finns hur många effekter som helt att arbeta med. Den som är nybörjare ska börja med en enkel låt, som “lilla snigel” – och sedan ge sig på blueslåtarna! Ett munspel behöver inte vara så dyrt att investera i, men har lånen blivit lite för många, kan det vara klokt att börja se över dem. det går att samla lånen på freedomfinance.se/ så är det lättare att ägna sig åt spelandet av munspel, och få in den rätta feelingen av självständighet och frihet!

Author eric
Published
Categories Musikinstrument
Views 2724
youplay