När oktober närmar sig så kan det hända att du plötsligt hör ljudet av ompah-ompah, klirrande från ölsejdlar som lyfts en i munter skål och glada tillrop någonstans i närheten. Då kan det mycket väl vara en Oktoberfest som har hittat hit till Sverige. Evenemanget har hållits i landet flera gånger på senare år. Men vad är det egentligen för något och hur länge har vi firat Oktoberfest här i Sverige? För fenomenet, som ni kanske vet, är inte från Sverige utan är ursprungligen en bayersk tradition. Mellan mitten av september och mitten av oktober så är den stora ölfestivalen igång i München. Människor från hela världen ansluter till den stora folkfesten, det finns uppgifter om att sex-sju miljoner brukar komma och det räknas som en av världens största folkfester.

Oktoberfest känner man igen på de långa borden där folk sitter i rader och umgås, dricker öl, äter och lyssnar på musik som kännetecknas av oompah; ljudet från bastubor som låter “ompah-ompah!” eller “ompah-pah!”. Några av de mest kända sångerna som brukar spelas är exempelvis “Ein Prosit”, “Fliegerlied”, “Sierra Madre”, “Esellied” och “Country roads”, en salig blandning av öl-sånger, barnvisor och moderna countrylåtar. För den som är intresserad av att lära sig musiken som spelas på Oktoberfest finns det noter på den länkade hemsidan.

Ursprunget till folkfesten lär vara giftermålet mellan kung Ludwig och prinsessan Theresa av Saxe-Hildburghausen den 12 October 1810, som firades i oktober på ängarna utanför stadsporten i München. Andra källor framhäver att det en traditionell skördefest, och att det är en kombination av dessa två som ligger bakom firandet av Oktoberfest är mycket trolig. En viktig del av firandet under bröllopet var ett särskilt hästlopp, personer i särskilda dräkter och en sång som sjöngs efter att hästarna hade gått i mål. Gästerna fick också smaka på goda drycker som vin och öl. Detta evenemang upprepades varje år, och utökades med olika attraktioner, tävlingar och marknadsstånd. För att hedra minnet av kung Ludwigs och prinsessan Theresas bröllop, så började man ha på sig traditionella dräkter, och det är de dräkterna som man kan se än idag på en oktoberfest. Dräkten för herr kallas “lederhosen” och består av gröna mockashorts med tillhörande hängslen. Under det så har herrarna en skjorta av något slag och på huvudet ofta en hatt. Hängselbyxorna är ofta dekorerade med djurhorn eller liknande. Damerna har en så kallad “dirndl”, en vit underklänning och ovanpå det oftast en kjol med tillhörande hängslen och snörliv.

Oktoberfest dricker man öl och äter stora salta kringlor och andra tyska specialiteter, exempelvis korv, surkål och fläsk av olika slag. Detta samtidigt som oompah-takten sprider sig ner till fötterna som stampar takten hela kvällen.

Author eric
Published
Categories Musikinstrument
Views 2000
youplay