Orgeln är ett fascinerande instrument av flera anledningar. Det har till exempel ett register som sträcker sig från djupa, vibrerande toner som känns ödesmättade och mörka, till ljusa, pipande toner som påminner om änglakörer. Dessutom spelas orgeln oftast i lokaler med mycket speciell akustik, som gör att tonerna kastas runt mellan väggarna och skapar en verkligt unik musikalisk upplevelse.

Orgeln är också unik på det sättet att den är ett blåsinstrument som samtidigt är ett tangentinstrument. Många kopplar nog ihop orgeln med pianot och keyboarden, snarare än andra blåsinstrument som flöjt, trumpet och saxofon, men eftersom orgelns ljud skapas genom luft som pressas genom piporna, är orgeln först och främst ett blåsinstrument. Eftersom det inte spelas genom att man blåser med munnen, utan genom att man trycker ned tangenter, är det dock (liksom pianot och keyboarden) även ett tangentinstrument.

Orglar förknippas kanske framförallt med sakral musik, vilket faller sig naturligt, då de allra flesta orglar finns i kyrkor. Orgeln används dock långt ifrån endast i psalmer och andra sånger med religiöst tema – en grupp som är känd för sitt användande av orgel i sina låtkompositioner är till exempel Deep Purple, en av de mest ikoniska hårdrocksgrupperna genom tiderna. De använde sig av en slags ”svar-och-gensvar-uppbyggnad”, där elgitarren och orgeln spelade mot varandra i en typ av dueller. En låt som är ett tydligt exempel på detta är ”Lazy”.

En av de mest kända orglarna i Sverige finns dessutom inte i en kyrka, utan i en ”sekulär” byggnad: Stockholms stadshus. Inne i Blå hallen, välkänd för sin årliga Nobelbankett, hänger precis under taket Skandinaviens största orgel, omsluten av en gyllene balkong. Orgeln har drygt 10 000 pipor, fördelade på cirka 135 stämmor, och används bland annat vid orgelkonserter i Blå hallen. År 2006 uppgraderades denna orgel till en elektrisk orgel, vilket betyder att själva tangentbordet kan placeras nere på golvet i Blå Hallen. Genom elektriska signaler mellan tangenterna och piporna kan man sedan spela på orgeln.

En nackdel med att spela just orgel är självklart att man inte kan ta med sig den – det är inte ett portabelt instrument på samma sätt som en gitarr eller en flöjt, eller ens trummor. Faktum är att orgeln är det allra största av musikinstrumenten, vilket medför att den inte gärna låter sig flyttas på. Förutsättningen för att man ska kunna lära sig att spela orgel (om man vill lära sig att spela på en riktig kyrkorgel, och inte exempelvis en keyboard) är därför att man kan hyra in sig i en lokal där det redan finns en orgel. Om du befinner dig på andra sidan staketet, och skulle vilja lära andra att spela orgel genom att hyra ut en lokal med orgel som du äger, kan det vara en bra idé att starta ett företag för att göra det lättare att sköta affärerna. Du kan få hjälp med att finansiera uppstarten av företaget av Capcito, så att du exempelvis kan marknadsföra dig och få igång en ström av elever. Kanske kan du med rätt finansiering också utöka din verksamhet till att omfatta konserter och andra evenemang med orgeln i fokus.

Author eric
Published
Categories Musikinstrument
Views 3702
youplay