Thereminen har fått sitt namn efter Léon Theremin, en rysk uppfinnare som var verksam både i Sovjetunionen och USA. Theremin höll på med forskning om detektorer, och det var i samband med denna forskning som thereminen uppstod år 1919.

Thereminen blev inte någon omedelbar succé, vilket till stor del kan ha att göra med att börskraschen skedde mer eller mindre samtidigt som thereminen lanserades i USA. Sedan dess har dock thereminen fått återupprättelse, och har bland annat använts i flera skräckfilmer. Många har också hört thereminens karakteristiska ljud i introt till tv-serien Morden i Midsomer, även om de inte har identifierat instrumentet som just en theremin.

När man spelar på en theremin rör man händerna i luften inom den ”kvadrat” som skapas av instrumentets metallrör. Att dessa svävande handrörelser kan åstadkomma ljud tycks närmast som magi, men det beror egentligen på en signal som orsakas av variationer i frekvens mellan två oscillatorer – thereminens metallrör.

Thereminen är fortfarande ett relativt okänt instrument, och om du skulle vilja bidra till att öka dess popularitet kan en idé vara att starta en förening för andra entusiaster av instrumentet, och skicka ut ett nyhetsbrev regelbundet med uppdateringar om exempelvis spelningar med thereminer och evenemang som föreningen anordnar. Du kan enkelt skapa ett proffsigt nyhetsbrev på ungapped.se, så att fler kanske lockas till föreningen.

Author eric
Published
Categories Musikinstrument
Views 1282
youplay